Nood aan meer energie. Van ‘çava wel’ naar ‘çava çava’

Thema: Vitaliteit

Je bent lang niet alleen als je nood hebt aan meer energie. Als ik tegenwoordig aan mensen vraag hoe het met hen gaat, krijg ik bijna gegarandeerd het antwoord ‘druk druk druk, maar çava çava’. Of nog een flauwer klinkende ‘çava wel’.

 

Hoe is’t? Druk druk druk, maar çava çava…

Heel wat mensen zijn moe en tóch blijven ze maar al te vaak op hun eigen gaspedaal doorduwen. Ondertussen negeren ze heel wat schreeuwende lichaamssignalen. Het verwondert mij niet dat er regelmatig iets over burn-outs of rugklachten in de media verschijnt.

Nog net genoeg energie om te klagen over je werk? 

Na mijn studies op het sportkot in Leuven en een Europese Master in Sport- en Bewegingspsychologie heb ik 10 jaar gewerkt in de non-profit en profit sector. Toegegeven, de ene job was de andere niet. Ik heb veel energievreters leren kennen…Onzekerheid, een gebrek aan waardering, lange meetings, file, treinvertragingen, een hele dag zitten, hoge werkdruk, klagende collega’s tijdens de middagpauze,…

Bij sommige jobs had ik na een werkdag nog net energie genoeg over om thuis over het werk te klagen.

Heel eerlijk? Het lag niet altijd aan de job dat ik weinig of veel energie had.  Heel vaak lag het aan wat ik zelf deed. Hoe ik ermee om ging. Confronterend maar heel boeiend!

Slimmer met je energie omgaan

Sinds 2011 geef ik opleidingen in bedrijven rond vitaliteit/energiemanagement. Wat zijn die energievreters op het werk? Wat maakt dat mensen amper bewegen op het werk? Ook al mag het. Ook al weten ze dat het eigenlijk moet voor hun gezondheid.

“Mensen weten al zoveel over vitaliteit. Ze kijken naar ‘Over eten’. Ze lezen de Flair. En toch zijn er zoveel burn-outs. Er is een gigantisch ‘knowing-doing gap’. Ze hebben nog steeds nood aan meer energie.”

In 2017 ben ik gestart met mijn eigen bedrijf ‘çava çava!’. Mijn missie met ‘çava çava!’ is om mensen slimmer met hun energieniveau om te DOEN gaan.Ongeacht je werkgever. Wat kan je zelf doen om meer energie te hebben voor, tijdens en na je werk? 

Rond die vragen geef ik opleidingen aan mensen die echt geen burn-out of hernia, maar meer energie willen.

0 Comments

Submit a Comment